Akoyaparels

Wat zijn Akoyaparels?

 

Akoyaparels worden gekweekt in de Pinctada fucata martensii, beter bekend als de Akoyaoester. Deze oester komt voornamelijk voor in Japan en China. Welberoemd voor hun glans, akoyaparels worden de klassieke parels genoemd. Ze zijn voornamelijk wit of een beetje crème kleurig met een overtoon van roos, zilver, groen of crème. Tegenwoordig worden ook in China akoyaparels gekweekt maar zij hebben een mindere glans dan hun Japanse voorgangers.

 

De akoyaoester is de kleinste parelproducerende oester die gebruikt wordt in de parelteelt, tot 8 cm in diameter. Hierdoor is de akoyaparel eerder klein: van 2 tot 9 mm, uitzonderlijk tot 11 mm. Zij kunnen maar 1 maal ingeplant worden. De parels worden geoogst na 9 tot 16 maanden. De dikte van de parelmoerlaag is tussen de 0.35mm en 0.70 mm.

 

Akoyaoesters worden ingeplant met een “bolletje” gemaakt van parelmoer.

Er wordt eerst een incisie gemaakt in de gonad (geslachtsklier). Het bolletje wordt samen met een klein stukje mantelweefsel van een donor oester in deze incisie geplaatst. De oester vormt een parelzak, die rond de ingebrachte kern groeit, en begint parelmoer af te zetten. Er wordt een parel gecreëerd.

 

Bij de weekdieren die de akoyaparels produceren kan men tot 5 kernen tegelijk inplanten maar meestal doet men er maar 2. Deze oesters sterven bij het oogsten van de parels.

 

De parels zijn meestal rond of semi rond. Ze zijn ideaal om colliers en armbanden samen te stellen..