Zuidzeeparels

Zuidzeeparels groeien in de Pinctada maxima oester. Zij worden gekweekt in de Stille oceaan en de Indische oceaan voornamelijk in Australië, de Filippijnen, Indonesië en Myanmar. Deze waters zijn het natuurlijke habitat van deze grote oesters. Zij kunnen tot 30cm in diameter worden.

 

Er zijn twee soorten Pinctada Maxima, de zilver-lippige en de goud-lippige. Ze worden onderscheiden door de kleur van het uiteinde van hun schelp aan de binnenkant. De zilver-lippige komt voor in het zuidelijk deel van dit gebied en produceert de wit tot zilverkleurige parels. De goud-lippige leeft in het noorden van deze waters en brengt de gele tot goudkleurige parels voort.

 

Zuizeeparels behoren tot de grootste gekweekte parels in de wereld. De meest voorkomende maat is van 9 tot 16 mm, uitzonderlijk tot 20 mm.

 

De Pinctada maxima wordt ingeplant met een “bolletje” gemaakt van parelmoer. Er wordt eerst een incisie gemaakt in de gonad (geslachtsklier). Het bolletje wordt samen met een klein stukje mantelweefsel van een donor oester in deze incisie geplaatst. De oester vormt een parelzak, die rond de ingebrachte kern groeit, en begint parelmoer af te zetten. Er wordt een parel gecreëerd.

Door de grootte van de oester kan een veel grotere kern ingeplant worden dan bij de akoya oester. De gonad van de Pinctada maxima is ook veel groter dan bij de akoya. Hierdoor scheidt ze veel vlugger en veel meer parelmoer af rond de kern vooral in warm water, waardoor het metabolisme van de oester toeneemt. Doordat er ook weinig vervuiling is in deze waters is er veel plankton aanwezig, het favoriete voedsel van de Pincada maxima. In deze goede omstandigheden wordt hun parelmoerproductie versneld.

Bij de South Sea oesters kan maar 1 kern per keer worden ingeplant, maar deze sterven niet bij de oogst en kunnen nog een tweede en soms een derde keer geënt worden.

 

Waarom groeien zuidzeeparels zo groot:

Hiervoor zijn 4 factoren:

- De grootte van de oester

- De maat van de ingebrachte kern

- De tijd dat de parel groeit in de oester

- De gunstige leefwereld van de oesters.

 

De groeiperiode bij de zuidzeeparel is ook veel langer (min 2 jaar) dan bij de Akoyaparel wat maakt dat hun parelmoerlaag ook veel dikker is van 2 tot 6 mm terwijl dit bij de Akoyaparel van 0.35 tot 0.70 mm is.