Tahiti parels

Tahiti parels worden gekweekt in de zwart-lippige Pinctada margaritifera in en rond Tahiti en de Frans Polynesische eilanden. Deze oesters worden tot 15 cm, uitzonderlijk 20 cm groot in diameter. De geoogste parels zijn meestal 8 mm tot 16 mm. De oester scheidt zwarte parelmoer af. Deze parels zijn uniek door hun natuurlijke donkere kleuren. Zij hebben een kleurenpalet van zwart, grijs, peacock, groen, blauw, aubergine en brons.

 

Het inplanten van de kern gebeurt hetzelfde als bij de Akoya en de Zuidzee oesters. De Pinctada margaritifera wordt ingeplant met een “bolletje” gemaakt van parelmoer. Er wordt eerst een incisie gemaakt in de gonad (geslachtsklier). Het bolletje wordt samen met een klein stukje mantelweefsel van een donor oester in deze incisie geplaatst. De oester vormt een parelzak, die rond de ingebrachte kern groeit, en begint parelmoer af te zetten. Er wordt een parel gecreëerd.

 

Door de grootte van de oester kan een veel grotere kern ingeplant worden dan bij de akoya oester. De Tahiti oester is uitzonderlijk in het produceren van parelmoer. Na de inplanting worden op de kern dagelijks 3 tot 4 laagjes aragoniet afgezet van telkens 1 micron dikte. Dat betekent na twee jaar een parelmoerdikte van 2 à 2.50 mm. Dit is het dubbele van wat een akoya oester produceert. Door de snelle aangroei van het parelmoer komen alle mogelijke vormen voor: rond (eerder zeldzaam), semi-rond, druppel, peer, knoop, ovaal en barok. 25 tot 30% van de oogst is geringd. Ook bij de Pinctada margaritifera kan net zoals de Pinctada maxima maar 1 kern per keer worden ingeplant. Gezonde oesters kunnen nog een tweede keer en soms zelfs een derde keer geënt worden.