Keshi parels

Keshi parels worden per toeval gevormd als bijproduct bij het kweken van cultuurparels.

 

Hoe worden Keshi parels gevormd?

Keshi parels ontstaan wanneer de oester de ingebrachte kern afstoot maar er toch stukjes entweefsel blijven zitten of wanneer bij het inplanten van een kern een stukje van het entweefsel afscheurt. Deze cellen groeien uit tot een parelzakje. Doordat dit parelzakje niet gevuld is met een kern groeit de parel uit tot een unieke vorm. Deze parels zijn volledig opgebouwd uit parelmoer waardoor zij een uitzonderlijke glans hebben.

 

Vandaag de dag zijn deze keshi parels zeldzamer. Dit is omdat de kwekerijen van Tahiti- en Zuidzeeparels röntgenstralen nemen van hun oesters om te zien of de kern is afgestoten. Indien dit het geval is wordt er terug een kern ingeplant voordat er een keshi kan gevormd kan worden.

 

Keshi parels kunnen groeien zowel in zout- als zoetwater.

Een keshi uit een Akoya-oester heeft een grootte tot 1 mm. Keshi’s uit Zuidzee en Tahitiaanse oesters zijn veel groter en halen een gemiddelde van 4 tot 8 mm, uitzonderlijk kunnen ze groter worden.

 

Zoetwaterkeshi

In de late jaren 1980 is China begonnen met het produceren van barokke kernloze zoetwaterparels met gelijkaardige eigenschappen. Zij worden aangeboden in grote hoeveelheden en aan zeer gunstige prijzen.