Mabe parels

Mabeparels zijn genoemd naar de oester die vroeger gebruikt werd om mabeparels te kweken. In het dialact werd de Pteria penquin “mabe” genoemd (uitgesproken als mah-bay). Nu wordt deze naam gebruikt voor alle samengestelde parels met platte achterkant ongeacht uit welke soort oester ze komen.

 

Het is een halfronde cultuurparel die groeit tegen de binnenzijde van de oesterschelp en niet in het weefsel. Er wordt een halfronde vorm tegen de wand bevestigd. Dit kan in beide kleppen van de oester. Meestal worden 3 tot 4 vormen geplaatst in ieder klep, uitzonderlijk 6 of 7, afhankelijk van de grootte van de oester. De geproduceerde mabeparel hangt af van de vorm die ingebracht wordt – rond, peer, ovaal of hart. Na ongeveer 12 maanden kan er geoogst worden. De kwaliteit van de mabeparel is aanzienlijk beter als er geoogst wordt na 18 maanden.

De halve cultuurparels worden uitgesneden uit de schelp, de kern wordt verwijderd, de kapjes parelmoer worden gereinigd en opgevuld met hars. Tegen de onderkant wordt een schijfje parelmoer gekleefd.

 

Het eindproduct is een attractieve en grote parel voor een relatief goedkope prijs. Maar voorzichtigheid is geboden. Als je deze parel laat vallen of tegen een hard voorwerp stoot kan de parelmoerlaag breken.

 

Mabeparels worden meestal gebruikt in ringen, hangers en oorbellen. Je krijgt een grote parel voor veel minder geld dan een ronde parel.

 

 

Als een parel spontaan tegen de wand groeit wordt hij een blisterparel genoemd.