Waarde parels

Waarde parels

Er wordt wel eens beweerd dat kwaliteitsbepaling bij parels moeilijker is dan bij edelstenen. Vooral ook omdat de kwaliteit door een groot aantal factoren wordt beïnvloed. De expert baseert zijn oordeel onder meer op volgende objectieve en/of visuele aandachtspunten :

Kleur

De kleurfactor wordt beïnvloed door de oesterschelp. De parelindustrie onderscheidt volgende kleurgroepen : roze, zilver, crème, goud, groen, blauw en zwart. Dit kleurenonderscheid is vrij subjectief en wordt uiteraard bij daglicht bepaald. De populariteit van bepaalde tinten is overal verschillend en heeft veel met de huidkleur te maken. Zilverwitte en roze parels harmoniëren perfect met bleke tinten, terwijl meer crèmekleurige parels ideaal zijn voor een donkere huid.

Grootte

De parel wordt gemeten in gradaties van halve millimeters, bijvoorbeeld 6.0 x 6.5 mm. Grotere maten zijn moeilijker te kweken en dus duurder. Een voldoende dikke parelmoerrand ten opzichte van de kern garandeert de kwaliteit van de glans en de duurzaamheid van de parel.

Oriënt en glans

Onder oriënt of iridescentie verstaan we de ‘regenboog’-schijn die ontstaat door de kwaliteit, de dikte en de regelmaat van de parelmoerlagen. Factoren die magische schittering en leven aan de parel geven en schijnbaar vanuit de kern opduiken. Luster of glans heeft meer met het reflectievermogen te maken. Hoe dieper het luster, hoe kostbaarder het kleinood. Parels met een wolk- of melkachtige schijn worden laag gequoteerd.

Oppervlak

De regelmaat van de lagen, de ruw- of gladheid van het oppervlak en mogelijke onzuiverheden in de structuur bepalen dit essentiële criterium. Men opteert steeds voor een niet-gepikeerde parel. De zuiverheid is synoniem voor het ontbreken van alle oppervlakkige fouten, zijnde kleine piqués of misvormingen tijdens het groeiproces.

Vorm

Hoe ronder, hoe perfecter. Toch verkiest men vaak peer- of traanvormige, ovale, platte, halfronde of barokvormige parels. Soms zijn dit natuurlijke vormen, soms het resultaat van welbepaalde implants. Maar steeds vormen ze een bron van inspiratie voor de juweelontwerpers.

Contact


Privacy
Algemene voorwaarden
Sitemap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x